Uticaj temperature na klijavost polena i rast polenovih cevčica sorti višnje

Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd-Zemun, Srbija (1,2)

 

 

Corresponding author: mdragan@agrif.bg.ac.rs
Abstract:

Ispitivan je uticaj tri različite temperature (5, 15 i 25°C) na klijavost polena i rast polenovih cevčica in vitrokodpet sorti višnje: Hajmanova konzervna, Keleris 14, Oblačinska, Reksele i Šumadinka. Klijavost polena je određivana naklijavanjem polenovih zrna na hranljive podloge koje su se sastojale od 0,7% agar-agara i 15% saharoze. Temperatura je ispoljila značajan uticaj na klijavost polena. Visoka klijavost polena (50–70%) dobijena je na temperaturama od 15°C i 25°C. Zadoljavajuća klijavost polena (42–51%) takođe je dobijena na temperaturi od 5°C kod nekih sorti (Reksele, Šumadinka i Hajmanova konzervna). Uticaj temperature je bio znatno više izražen na rast polenovih cevčica u odnosu na klijavost polena. Dužina polenovih cevčica je bila tri do šest puta veća na temperaturama od 15°C i 25°C u poređenju sa temperaturom od 5°C. Na osnovu dobijenih rezultata se može zaključiti da temperatura od 5°C, iako može biti dovoljna za klijavost polena, nije dovoljno visokaza optimalan rast polenovih cevčica.

 

(260.02 KB)