Klijavost polena sorte oraha Gajzenhajmski 286 na različitim hranljivim podlogama

Univerzitet u Prištini, Poljoprivredni fakultet, Lešak, Kosovo i Metohija, Srbija (1,2,4,5)
Institut za voćarstvo, Čačak, Srbija (3)

 

Corresponding author: draganjankovickv@gmail.com
Abstract:

Polen sorte oraha Gajzenhajmski 286 naklijavan je na hranljivim podlogama napravljenim kombinovanjem različitih koncentracija sledećih supstanci: saharoze (10, 15 i 20%); agara (0,6 i 0,8%); borne kiseline (0, 300 i 600 ppm) i kalcijum hlorida (0, 50 i 100 ppm). Ukupno su testirane 54 različite kombinacije navedenih materija sa ciljem da se utvrdi najpogodnija podloga za ispitivanje klijavosti polena oraha in vitro. Promene koncentracija saharoze, borne kiseline i kalcijum hlorida imale su značajan uticaj na klijanje polena, što nije bio slučaj sa promenom koncentracije agara. Interakcije između koncentracija agara i kalcijum hlorida, borne kiseline i saharoze, kalcijum hlorida i saharoze, kao i borne kiseline, kalcijum hlorida i saharoze su bile statistički značajne. Najveća klijavost polena (27,8%) utvrđena je na podlozi koja je sadržala 15% saharoze, 0,8% agara, 600 ppm borne kiseline i 50 ppm kalcijum hlorida.

(308.96 KB)