Uticaj sive protivgradne mreže na kvalitet ploda borovnice (Vaccinium corymbosum L.) sorte „Bluecrop”

Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd-Zemun, Srbija (1,2,3,4)
Univerzitet u Beogradu, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Beograd, Srbija (5)

Corresponding author: draxy@imsi.rs
Abstract:

U ovom radu su ispitivani efekti izmenjene mikroklime pod sivom protivgradnom mrežom (PGM) na fizičke osobine ploda (masa ploda, indeks oblika ploda i broj semenki u plodu) i nutritivnu vrednost (sadržaj rastvorljive suve materije– RSM, ukupnih kiselina i ukupnih fenola, kao i ukupni antioksidativni kapacitet ploda) sorte borovnice „Bluecrop” (Vaccinium corymbosum L.). Ispitivanja su izvedena u periodu 2013–2014. godina, u zasadu borovnice koji se nalazi u blizini Mladenovca. Zasad je podignut u proleće 2011. godine sa trogodišnjim sadnicama i gustinom sadnje od 3.300 žbunova po ha. Primenjena je siva PGM (SILVERLUX®, Helios Group, Lurano, Italy), težine 48 g/m2, sa veličinom otvora 2,8 x 8 mm. Tokom perioda ispitivanja, intenzitet svetlosti je meren jedanput nedeljno u 12 h korišćenjem luks metra „Peak teck”PT-5025 (Germany). Temperatura i relativna vlažnost vazduha su merene uređajem za evidentiranje podataka (engl. data logger, DT-171, Shenzhen Flus Technology Co., Ltd, China) na svaka 2 h pod PGM i na otvorenom polju (kontrolni tretman) od početka cvetanja do kraja zrenja borovnice u obe ispitivane godine. Intenzitet svetlosti pod PGM je bio u proseku smanjen za 5‒20% u obe eksperimentalne godine. Dnevne maksimalne temperature bile su za 2,4 oC niže pod PGM uslovljavajući za 4% višu minimalnu dnevnu relativnu vlažnost vazduha u poređenju sa otvorenim poljem. Značajno veća prosečna vrednost mase ploda kod ispitivane sorte borovnice registrovana je pod PGM u poređenju sa otvorenim poljem, i kretala se od 1,93 g (2013) do 1,86 g (2014). Sadržaj RSM se nije značajno razlikovao između tretmana u 2014. godini, dok je u 2013. godini značajno povećanje registrovano u plodovima koji su ubrani pod PGM (12,8%) u poređenju sa otvorenim poljem (11,6%). Prosečna vrednost sadržaja ukupnih kiselina je bila veća pod PGM u 2014. godini (0,57%), dok je u 2013. godini značajno veći sadržaj pronađen u plodovima ubranim na otvorenom polju (0,87%). PGMje ispoljila pozitivan efekat na sadržaj ukupnih fenola (7,12 mg galne kis. g-1sv.m.pl.), međutim skoro dva puta viša vrednost je bila registrovana u 2013. godini. Slično sadržaju ukupnih fenola, ukupni antioksidativni kapacitet ploda je bio za 2,5 puta veći u 2013. godini, bez značajnog uticaja PGM u obe ispitivane godine.

(328.39 KB)