Uticaj doze azotnih đubriva na elemente rodnosti jarog pivskog ječma

Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Prištini, Lešak, Srbija (1,2,3,4,5)

Corresponding author: jasmina.kneska@gmail.com
Abstract:

U radu je ispitivan uticaj đubrenja azotom na produktivne osobine četiri sorte jarog pivskog ječma: Kraguj, Dunavac, Uroš i Slavko. U ogledu su primenjene doze azota od 0, 60, 80 i 100 kg ha-1. U varijantama sa đubrenjem azotom upotrebljeno je još po 90 kg ha-1 P2O5 i K2O. Cilj ovih istraživanja je bio da se utvrdi uticaj mineralne ishrane azotom na produktivne osobine jarog pivskog ječma. Rezultati istraživanja pokazuju da je upotreba azota imala pozitivan efekat na produktivne osobine jarog pivskog ječma u svim varijantama đubrenja i kod svih sorti. Različita reakcija ispitivanih sorti na primenu mineralnih đubriva rezultat je njihove sortne specifičnosti.

(168.42 KB)