Primena klasičnih i instrumentalnih metoda analize u kontroli kvaliteta piva
Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd - Zemun, Srbija (1,2,4,5)
Univerzitet u Beogradu,Fakultet za fizičku hemiju, Beograd, Srbija (3)
U cilju kontrole kvaliteta piva i sirovina za proizvodnju piva u Beogradskoj industriji piva (BIP) analizirana je voda (gradska, tehnološka i demineralizovana). Merenja pH vrednosti ukazala su na povećanu vrednost pH u uzorku tehnološke vode, ali to nije imalo uticaja na ukomljavanje slada pošto su ispitivani uzorci sladovine, kao i uzorci mladog piva i gotovog proizvoda imali vrednost pH u očekivanom opsegu. Obradom gradske vode dobio se uzorak tehnološke vode sa povećanom karbonatnom tvrdoćom, koja je prouzrokovana povećanim sadržajem natrijum-hidrogenkarbonata. Analizom titracionog alkaliteta, titracionog aciditeta, i moći puferovanja, utvrđeno je da se alkalitet smanjuje što je u saglasnosti i sa određivanjem pH vrednosti uzoraka sladovine i piva (mladog i gotovog proizvoda). Analiza sadržaja anjona i katjona u ispitivanim uzorcima vode, pokazala je da je koncentracija ispitivanih anjona (Cl–, NO3–, SO42– i PO43–) i katjona (NH4+, Na+, K+, Ca2+, Mg2+) u granicama propisanim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, a time i sa Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za pivo. Sadržaj anjona u uzorcima sladovine i piva (mladog i gotovog proizvoda) određen je metodom jonske hromatografije. Sadržaj sulfat- i nitrat-jona je bio u preporučenim granicama. Koncentracija hlorid-jona je bila iznad 150 mg/dm3, što može imati uticaja na senzorne karakteristike piva, dok je promena sadržaja fosfat-jona bila neznatna.