Međuredna kultivacija – agrotehnička mera za povećanje prinosa soje

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 21000 Novi Sad, Srbija (1,2,4,5,6,7) 
Megatrend Univerzitet, Fakultet za biofarming, 24300 Bačka Topola, Srbija (3) 

Corresponding author: vojin.djukic@ifvcns.ns.ac.rs
Abstract:

U cilju proučavanja uticaja međuredne kultivacije na prinos semena soje postavljen je ogled na parceli Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli u periodu od 2015. do 2017. godine. U ogledu su korišćene sorte soje selekcionisane u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu: Galina, Sava i Rubin. U ogledu su bile zastupljene sledeće varijante međuredne kultivacije: kontrola – bez međuredne kultivacije, jedna, dve i tri međuredne kultivacije useva soje. Prosečni prinos soje se povećao sa povećanjem broja prohoda međurednim kultivatorom u toku vegetacionog perioda soje. Rezultati istraživanja su pokazali da je na varijanti sa jednom međurednom kultivacijom povećanje prinosa iznosilo 5,33%, sa dve međuredne kultivacije 7,10%, a sa tri 7,33%. U godinama sa manjom količinom padavina, značaj međuredne kultivacije bio je mnogo veći. U 2017. godini ostvaren je veći prinos zrna soje za 10,33–13,62% u odnosu na kontrolnu varijantu (bez međuredne kultivacije), a u 2016. godini za 3,09–4,27%. Povećanje prinosa posledica je, između ostalog, smanjene evaporacije zemljišne vlage i sprečavanja poniranja vode u dublje slojeve. Ovo omogućava bolje čuvanje vode u zemljištu u kritičnim periodima tokom letnjih meseci, a takođe i povećava aktivnost mikroorganizama kao i intenzivniju mineralizaciju organske materije, što u krajnoj meri utiče na povećanje prinosa.

(182.91 KB)